Graderingssystem

Årlig gradering s.k. Batizado e Troca de Cordas

Inom capoeira använder man sig av graderingssystem bestående av rep (cordas) i olika färger. Dessa knyts i midjan då man bär den officiella dräkten: vit byxa och vit tröja med gruppens logotyp på. Repen symboliserar olika mycket erfarenhet inom konstarten. Vilket rep man bär avgörs av tränaren som väger in olika aspekter i bedömningen av eleven; hur länge man tränat, hur disciplinerat man tränar, hur väl man behärskar de olika momenten inom konstarten osv. För vuxna finns specificerade prov man genomför före graderingsceremonin i de fall att man ska motta ett helfärgat rep (ung. vartannat år).

När man får det allra första repet kallas det för batizado (ung. "dop") och det är en mycket symbolisk händelse för capoeiristen som då officiellt invigt sitt liv inom capoeiran. När man byter upp sig till en högre gradering än den man haft heter det troca de cordas (ung. "utbyte av rep").

Vi i Capoeira Senzala Stockholm anordnar graderingsceremonin "Stockholm Capoeira Festival" en gång om året och endast vid detta tillfälle kan man motta sin gradering. Man förväntas delta på graderingen och de allra flesta brukar se detta som ett mycket roligt tillfälle att få träna med specialinbjudna tränare, visa upp och få bekräftat det man lärt sig det gångna året och förhoppningsvis stolt sedan kunna klä sig i sin nya gradering.

När man varit med några år är det inte säkert man graderar varje år eftersom det krävs mer och mer för att nå nästa nivå men man är ändå med på graderingshelgen, på träningarna, på festligheterna och firar sina kompisar som graderar.

Det är en kollektiv fest oavsett om man får nytt rep eller ej! Det utgår en speciell deltagaravgift för eventet, dvs. deltagandet ingår alltså inte i terminsavgiften. Eventet brukar typiskt sett vara i 3 dagar(fredag, lördag & söndag) alltid under andra helgen i maj och kosta olika beroende på om man är barn eller vuxen, vilka tränare vi bjudit in, vilken gradering man ska motta osv. Värt att nämna är att det hör till att vara lite nervös inför graderingshelgen.

Hela årets träningar är det som visar hur utvecklingen gått och om det är dags för en högre grad än den man har. Eleverna gör inga specifika prov inför graderingen. Barn och ungdomar graderar varje år och de tränat regelbundet under året som gått.

Kontakt

Capoeiraklubb Senzala IF

Org. nr. 802443-2752

Tel: 070 402 5815

info@capoeirastockholm.se

Bankgiro: 362-4657

Swish: 123 - 670 51 31